Dalahästen

Vad har IKEA, Volvo, SKF, midsommarstången, svenska flaggan och dalahästen gemensamt? Jo, de är alla namn vars förknippning med Sverige är mycket stor. Varför företag så som IKEA förknippas mycket med Sverige behöver väl knappast någon förklaring, men varför förknippas just dalahästen med Sverige?

Dalahästen fick sitt genombrott då Sverige tog med den på världsutställningen 1939 i New York. Man tog då och ordnade så att en gigantisk dalahäst placerades utanför den svenska paviljongen och konstigt nog så blev detta en total succé. Följande år efter utställningen tillverkades cirka 20 000 hästar för att sedan sändas över till New York där de såldes med stor framgång.

Dalahästen och Sverige

Hästen anses ha kommit till Sverige för cirka 4 000 år sedan och har under framförallt jordbrukstiden haft en mycket stor betydelse för landet. Utan hästen hade bönderna aldrig kunnat plöja upp de arealer de gjorde och Sveriges utveckling hade helt klart varit en annan idag om det inte varit för hästen. Hästen har använts i generation efter generation dels som dragdjur i jordbruket men även i mycket stor mån som transportmedel innan bilen kom till.

Hästen och militären

Innan modern tid spelade hästen en mycket stor och avgörande roll i Sveriges krigshistoria. Hästen var dåtidens stridsmaskin och man använde den dels för att dra militärens tross som bestod av allt från kanoner till tält, mat och ammunition. Dessutom användes hästen av kavalleriet och ett regemente på häst var onekligen helt överlägsna mot ett annat till fots.

Hade det inte varit för att hästen kommit till Sverige så hade vårt lands gränser sett helt annorlunda ut. Då hade Sverige med största sannolikhet inte varit en dåtida supermakt med Östersjön som innanhav. Därför är det inte svårt att inse att hästen har haft en mycket stor betydelse för landet. Detta är en del av förklaringen till att dalahästen har kommit till att symbolisera Sverige.

Skogsarbetare täljde dalahästar

Under 1600- och 1700-talet var liksom idag skogsbruket en mycket viktig del av Sverige och forskning har visat att föregångaren till den moderna dalahästen tog fart under denna tid. Även om det var många arbetstimmar dagligen under denna tid så hade arbetarna ändå några få timmars fritid. Då var det inte helt ovanligt att man täljde olika träfigurer och just här kom hästen att bli en ofta tillverkad figur. I början var dalahästen ofta omålad och målades den så var det ofta i en enskild färg utan någon utsmyckning med målade detaljer.

Dalahästar med mönster

Först under 1800-talet dök det upp dalahästar med mönster och inspirationen kom då ifrån de blommönster som på denna tid ofta förekom på möbler och innerväggar. Redan på 1800-talet fanns det byar runt om Mora där man kunde köpa en dalahäst men det var först på 1900-talet som den gick till att bli en ofta köpt souvenir. Dalahästen är idag industriellt tillverkad men ursprunget tillverkades för hand men än idag så målas i alla fall dalahästen för hand så varje exemplar blir trotts allt fortfarande lite unik. Är du på jakt efter en dalahäst så finns det i Mora väldigt många butiker där du kan köpa ett exemplar. Har du samtidigt tänkt att spendera lite tid i fler städer i Dalarna så kan det vara värt att ta en sväng förbi dalahästtillverkningen i Nusnäs utanför Mora. Där kan du få din häst målad på plats med bland annat ditt namn på.