Dalhalla – Något utöver det vanliga

Dalhalla är en minst sagt häftigt konsärhus placerat på en ännu häftigare plats nämligen i ett gammalt kalkbrott utanför Rättvik. Kalkbrottet lades ner år 1993 och här bröt man kalk ända sedan 1940-talet. Kalkbrotten är hela 400 meter långt, 175 meter brett och imponerande 60 meter djupt. Väggarna i brotten är skrovliga och detta gör att man trotts väggarnas höjd kan undvika eko. Ljudbilden på konserterna som anordnas här blir mycket bra och man har faktiskt kunnat framföra operor helt utan elektronisk förstärkning. Dalhalla kan ta emot 6 000 personer och publikrekordet sattes år 2017 då Takida spelade för 5 653 personer. Botten av kalkbrottet fylls upp med smaragdgrönt vatten som bara det i sig är en häftig syn.

Fulufjället – Nationalparken med världsrekord

Fulufjället är en av Sveriges många nationalparker, parken är belägen i Älvdalens kommun i nordvästra Dalarna och här finns förutom vacker och orörd vildmark även Sveriges högsta vattenfall. Njupeskär som fallet heter är hela 93 meter högt med en fallhöjd på 70 meter. För en tid sedan fick också området stor publicitet i media då forskare ansett sig ha hittat världens äldsta gran med ett bevisat rotsystem som är hela 9 500 år. Granen kallas för Old Tjikko men förvänta dig ingen stor maffig imponerande gran. Nej, själva granen i sig är bara ett par meter hög och ser faktiskt rätt ful ut men tanken är i alla fall imponerande att den stått där i hela 9 500 år.

Långbryggan i Rättvik

Har du vägarna förbi den lilla orten Rättvik så kan ett tips på en utflykt vara Långbryggan. Detta är en 628 meter lång brygga som sträcker sig en bit ut i Siljan. Bryggan anlades först på 1950-talet och då som en anläggningsplats för ångaren S/S Rättvik som trafikerade Siljan från 1895 fram till 1950-talet. Bryggan renoverades 1992 genom en imponerande ideell insatts där 26 387 plankor såldes för 500 kr styck och där ägarna fick sitt namn ingraverade på respektive planka. Bryggan är lika attraktiv att besöka sommartid som vintertid och än idag går det båtar från bryggan.

Falu koppargruva

Dryga kilometerna utanför orten Falun ligger Falu Gruva, detta är en tidigare koppargruva som under sin storhetstid var en av Sveriges största gruvor. I gruvan har det främst brutits koppar men man har även utvunnit Zink, Bly, Vismut, Silver och Guld samt Sulfidmalmer. Brytningen i gruvan startades redan så tidigt som 800 år efter Kristus och pågick fram till år 1992.

Under medeltiden anses gruvan ha bidragit med två tredjedelar av Europas kopparproduktion och under Sveriges tid som stormakt på 1600-talet var gruvdriften som mest omfattande. Tidvis anses det att två tredjedelar av världens koppar bröts i just Falu Gruva. Under 1600-talet hade gruvan hela 1 000 personer anställda och var då landets största arbetsplats. Gruvan är sedan år 1970 öppen för allmänheten och hittills har nästan två miljoner besökare tagit sig ner till gruvan.

Forskare anser att gruvan består av mer än 4 000 schakt men endast ett fåtal av dessa besöks på den guidade visningen som man kan välja att följa med på. Idag bryts endast pigment till Falu rödfärg i gruvan och sedan december år 2001 är numer Falu Gruva ett världsarv som är med på Unescos världsarvslista.