Festivaler & Evenemang

Dalarnas största evenemang är onekligen det då man åker skidor 9 mil från Sälen till Mora, låter det bekant? Kan tänka mig det, de flesta har nog någon gång hört talas om Vasaloppet även om de själva inte är skidåkare. Loppet är inspirerat av den resa som Gustav Vasa gjorde år 1520 då han flydde från invaderande danskar. Det första Vasaloppet genomfördes 1922, då startade 119 personer, nu mera startar 10 000 till 15 000 personer själva Vasaloppet årligen.

AIM Challenge

Gillar du sport, att vara aktiv och befinner dig omkring Lindvallen då kanske AIM Challenge är något för dig? Detta är en multisporttävling som anses vara Skandinaviens största och här deltar cirka 600 deltagare i en 6 timmar lång tävling där man som lag skall uppsöka olika kontroller som ger olika poäng beroende på svårighetsgrad. De flesta kontrollerna nås med cykel eller till fots men vissa innehåller moment så som paddling, klättring, firning och simnings. Tävlingen ägde rum lördagen den 5 augusti 2017 och det priset för en biljett beror på tävlingen ligger mellan 1 700 och 3 900 kr för ett helt lag.

Dansbandsveckan i Malung

I juli varje år brukar dansbandsveckan i Malung arrangeras i folkets park i Malung. Under veckan så brukar så många som 70 dansband spela upp till dans. Artisterna är till största mån från Sverige men även utländska artister förekommer. Under hela veckan brukar runt 40 000 personer besöka arrangemanget och publikrekordet är från onsdagen den 20 juli år 2011 då 5 899 besökare letade sig fram till dansgolvet i Orrskogen. Biljetter för hela veckan kostar 1 800 kronor om de löses på plats i Malung. Biljetter till enstaka kvällar kan också köpas på plats och en kväll kostar 300 kronor och betalas vid entrén. Då hela arrangemanget har drygt 70 band så kan inte alla nämnas men för att ta några exempel på artister som deltar under veckan så är detta Black Jack, Micke Ahlgrens, Bo Liljedahls Orkester, San Marino & Linda, Arvingarna och Barbados med många fler.

Sabaton Open Air

Det är inte alla som är förtjusta i dansband, några kanske gillar lite hårdare musik och för er kan Sabaton Open Air rekommenderas. Sabaton Open Air är en 4 dagar lång rockfest på Lugnet i Falun där band som Sabaton, Freedom Call, Narnia, Eclipse och HammerFall med flera spelar. Evenemanget öppnar onsdagen den 16 august 2017 och en 4 dagars biljett kostar 995 kronor.

Gesund Downhill Cup

Down Hill är en sport som blivit allt mer populär under de senare åren. Detta är en cykelsport där man cyklar ned för ett berg längs en markerad bana, vinnaren är den som lyckas ta sig ner på kortast möjliga tid. Sporten är mycket fartfylld och banorna består till största del av naturliga hinder men på vissa ställen brukar arrangörerna även lägga in mänskligt byggda hopp eller dropp. Tävlingen genomförs på Gesundaberget som ligger utanför Gesunda by. Bergets topp är belägen på 514 meter över havet och 353 meter över Siljan som ligger vid bergets fot. Även om man själv inte är intresserad av att delta i tävlingen så är det mycket roligt att titta på. Under 2017 kommer tävlingarna att genomföras 19 juli, 31 juli, 28 augusti och 25 september och starten sker samtliga dagar klockan 14.00. Titta på tävlingen är helt gratis och ett deltagande kostar 100 kronor per tävling.

Finner du intresse i något av ovan nämnda evenemang och har tänkt ta dig till Dalarna, läs gärna artikeln om hur man enklast tar sig till Dalarna.