Friluftsliv

Ett Sverige i miniatyr så beskriver Erik Axel Karlfeldt Dalarna i STF:s årsskrift 1926. Naturen i norr är mer av norrländsk karaktär med stora barrträdsområden och vidsträckta myrar medan det i söder finns bördig landsbruksmark. I väster finner vi den sydligaste delen av skandinaviska bergskedjan Skanderna och således är den enda naturtyp som saknas just kustmiljön. Dalarna passar perfekt för friluftsliv och här följer några naturnära aktiviteter du kan företa dig i Dalarna.

Besök Europas största krater

Siljan är en av Sveriges större sjöar vilket nog många känner till men lite mer okänt är nog att den är skapad i den krater som bildades för 365 miljoner år sedan då en stor meteorit slog ner med förödande kraft. Området är idag benämnt som Siljanringen och själva kratern mäter 50 kilometer i diameter med ett största djup på 160 meter. Detta gör att det är den största kända nedslagsplatsen i Europa.

Städjan, Dalarnas vulkan

Nej, någon vulkan är det egentligen inte men dess form påminner stark om en vulkan då den är spetsig precis som en vulkan. Städjan ligger några kilometer norr om Idres skidområde, berget med sina 1 131 höjdmeter ligger i Städjan-Nipfjällets naturreservat. Höjdskillnaden från bergets fot till dess topp är 430 meter och vill man bestiga berget så är det vanligt att man utgår från Gränjåsvallen, här finns parkering och härifrån påbörjar man vandringen eller skidturen till toppen från 700 meter över havet. För den som vill ha med sig en karta så rekommenderas fjällkartan W1 eller W52. Turens längd är 3 kilometer och tidsåtgång till toppen cirka en timme. Går man på skidor och har tänkt att åka ner så är det den östra sidan av berget som har mest och bäst snö. Det är också möjligt att ta sig ner på den västra sidan men allt som oftast så är denna betydligt mer snöfattig och vindpinad än den östra.

Idre

Idre fjäll har 40 nedfarter och 26 liftar, alla belägna på fjälltoppen Grängesvålen. Här hittar man Dalarnas brantaste och längsta backe för utförsåkning. I Idre finns mycket saker att göra, man kan exempelvis åka på skotertur, vandra med snöskor i vacker fjällnatur, åka hundspann, uppleva samekultur eller åka häst och släde. Här finns något för alla oavsett sommar eller vintersäsong. På vintern är Idre också mycket populärt bland längdskidåkare då området har hela 82 kilometer preparerade längskidspår. Sammanlagt finns också över 3 mil elljusspår. Inför säsongen 2018 planerar man att öppna den 14 oktober med en slinga på 500 meter som sedan redan den 22 oktober planeras vara 3 till 5 kilometer. Detta är möjligt tack vare att snö sparas i stora högar från tidigare säsong.

Sälen, orten med sju vintersportanläggningar

Sälen ligger i Malungs kommun och har Sveriges mest besökta skidområde för utförsåkning. Dessa sju anläggningar är Hundfjället, Högfjället, Lindvallen, Kläppen, Tandådalen, Näsfjället och Stöten. De största anläggningarna är Lindvallen/ Högfjället samt Tandådalen/Hundfjället. I Sälen finns nästan obegränsat med aktiviteter, några exempel är snöskoteråkning, cykling, vandring, hundspann, golf och fiske. Skulle det vara dåligt väder finns det dessutom gott om inomhusaktiviteter så som bad, bowling och bio. Badhuset i Sälen är ett så kallat äventyrsbad och här finns allt från inomhussurfing, bubbelpool, vattenrutschbana, bastu till pooler med strömmar och vågor. Dalarna är helt klart värt ett besök för hela familjen.