Resa till Dalarna

Dalarnas län ligger i mellersta Sverige och gränsar till Jämtlands län, Gävleborgs län, Västmanlands län, Örebro län, Värmlands län. Länet gränsar också mot Norge till väster. Dalarna är ett landskap med stora naturresurser och här finns obegränsat med möjligheter till friluftsliv för hela familjen. Här ger vi dig tips om hur du på bästa smidigaste sätt tar dig dit du vill under din tripp till landet.

Flyg till Dalarna från Malmö, Stockholm och Göteborg

Dalaflyget är ett lokalt flygbolag i Dalarna som trafikerar mellan Göteborg och Borlänge samt mellan Malmö och Borlänge. Det går även att ta sig till Mora från Stockholm med detta flygbolag.

Flyg från Göteborg till Borlänge tar cirka en timme, Från Malmö tar det drygt två timmar och från Stockholm till Mora tar det 50 minuter. Har du begränsat med tid att spendera i Dalarna så är därför flyget ett bra alternativ. Då behöver du inte lägga speciellt stor del av din lediga tid på att transportera dig. Känner du att du vill ha bil så finns det flera bilföretag både i Borlänge och i Mora som du kan vända dig till för att hyra.

Masexpressen

Masexpressen är ett lite roligt namn på ett bussbolag som trafikerar mellan Stockholm och Dalarna. Orter där det är möjligt att ta sig till är, Borlänge, Djurås, Falun, Hedemora, Insjön, Leksand, Mora samt Rättvik. Priserna är varierande från dag till dag och från ort till ort men det går att finna tur och returresa från Stockholm för så lågt pris som 249 kronor för en vuxen. Vi rekommenderar att du bokar via nätet för då sparar du 30 kronor på biljetten.

Fjällexpressen

Fjällexpressen är namnet på ett annat bussbolag som trafikerar från Malmö, Stockholm och Göteborg till skidorterna i Dalarna. Bussarna stannar på flera ställen längs med vägen och det är möjligt att hoppa på flera orter längs med vägen. Bland annat kan du hoppa på bussen i Halmstad, Uppsala, Varberg, Trollhättan, Åmål, Ängelholm, Mellerud, Helsingborg med flera orter. Gå in på deras hemsida för att se om du kan hoppa på i just din ort. Fjällexpressen trafikerar alla större skidorter i Dalarna och några exempel är Idre, Sälen, Malung, Orsa, Särna med flera orter. Biljetterna kan bokas via telefon eller på hemsidan

Åka med bil till Dalarna

Har man tänkt att åka bil till Dalarna så finns det många vägar att ta beroende på var du startat ifrån och var du har tänkt att ta vägen i Dalarna. Att ge en beskrivning för bilåkandet skulle därför bil utdragen. De flesta har idag GPS i sina mobiltelefoner. Därför är det absolut enklaste sättet att ställa in orten dit du tänkt ta dig för att få en korrekt vägbeskrivning. Vägarna är generellt bra oavsett var du kommer ifrån men det är mycket fartkameror om du kommer söder och öster ifrån. Hastigheten pendlar mellan 70 till 90 km/h på de flesta vägarna i och till Dalarna. Motorvägar är något som saknas här.