Städer i Dalarna

Residensstad i Dalarna är Falun vilket också är den största orten. Till de större orterna räknas också Borlänge och Ludvika in. Andra kända orter i Dalarna är Sälen, Idre, Älvdalen, Orsa, Leksand och Mora.

Totalt i Dalarna bor det ca 277 000 personer fördelade på 15 kommuner och 28 000 kvadratkilometer, detta ger knappt 10 personer per kvadratkilometer. Det finns alltså mer än väl plats för ett fint och lugnt naturliv för den som vill bosätta sig här. Till fakta hör att Dalarna faktiskt är lika stort som Belgien, medan det där bor 10 miljoner invånare så bor det bara en bråkdel i Dalarna.

Att göra i Dalarna

Orsa är en av de mindre orterna i landskapet men är en av de som är mest populära bland besökare. Strax utanför Orsa finns Orsa Grönklitt. Området är kanske mest känt för att ha Europas största rovdjurspark. Här hittar man några av världens mest utrotningshotade rovdjur i stora hägn och hela området är imponerande 325 000 kvadratmeter stort. I parken kan man se bland annat brunbjörn, varg, lo, berguv och järv. Lite mer exotiska djur för oss svenskar går också att finna, för att nämna några så är det sibirisk tiger, isbjörn, snöleopard med fler. En vandring med guide runt i hela parken tar runt 2 timmar och kostar runt 240 kr för en vuxen.

Skidåkning i Orsa Grönklitt

Tack vare att skidanläggningen Orsa Grönklitt ligger belägen på berget Grönklitt på 561 meter över havet så har man väldigt goda förutsättningar för längdskidåkning. Säsongen för skidor ett bra år är igång från november till mitten eller början av maj. Vilket får anses vara väldigt lång säsong för att vara så långt ner i Sverige.

Falu Gruva

Befinner du dig i Falun så bör du som turist inte missa att besöka Falu Gruva som är ett världsarv. Gruvan anses ha ett av världens mest bevarade gruvlandskap och en gång i tiden ansågs gruvan vara världens största koppargruva. Gruvan har en 1000 årig historia och med hjälp av guide så kan du ta dig ner till 67 meter under 360 dagar per år. Inne i gruvan finns också Sveriges högsta bro och denna är placerad 208 meter över botten på Creutz schakt som också är upplyst. Att gå över bron och veta att hålet fortsätter 208 meter ner är en hissnande upplevelse och rekommenderas varmt att testa på. I anslutning till Gruvan kan man också besöka Gruvmuseet som är mycket populärt, museet är öppet varje dag från 15 juni till 30 september.

Sahlins Struts

Befinner man sig runt Borlänge är det väl värt ett besök till Svedens gård där man 6 kilometer utanför Borlänge har 100-tals strutsar i olika åldrar. Uppfödningen startades 1994 och guidad visning erbjuds där man får se hela processen från ägg, till fågel och färdig produkt. På gården finns också en gårdsbutik där man kan köpa kött från struts, ägg och de serverar även strutsglass.